WORKS AND PROJECTS

22 TSTUDIO, ARCHITECTURE / DESIGN
editor by Guendalina Salimei

MEMORY AND INNOVATION
24 A MUSEUM IN THE FORMER CHURCH OF THE ANNUNZIATA
Foligno, Italy
The former Church of the Annunziata in Foligno designed in 1765 by the architect Murena,was never completed, and it underwent many improper uses up to its complete abandonment.
It presents itself as an “work site” which relates its reminiscences, the construction techniques of its age, and the spatial layout of the original structure. A new volume reinterprets the original form of the Church, thus completing the first-floor ring walk, with a role of completion of the brickwork shell. The new volume during the night-time hours becomes a real “magic lantern”, a signal that heralds the news of its rebirth to the city of Foligno. Other elements too contribute to make this new life possible, elements necessary for static improvement but that also serve as inserts of contemporary architecture.

28 AUDITORIUM DELLA TECNICA
Rome, Italy
The “Palazzo della Civiltà del Lavoro” contains an Industrial Science Auditorium, a Congress Center with a large foyer and an 800-capacity convention hall. The interior of the Congress Center was designed by architect Pierluigi Spadolini between 1971 and 1974.The project aims to infuse new energy into the complex by preserving the value of the existing structure through an intervention whose objectives are respect for the original design and concept, and a complete modernization of the technical structure, both through the use of innovative quality materials, by means of a regulatory upgrade, and its overall image. Starting from the foyer, the intervention has involved a reinterpretation of the double-height spatial character of the repeated tree “structure” using a new material, steel.

32 CORVIALE SCHOOL
Roma, Italy
The aim of the transformation project for the Corviale school is to make the built more functional, with a focus on energy-saving, and to revive the complex within the district. Its prefabricated construction makes it possible to intervene on the existing structure with subtractions and displacements of some parts and expansion of others. The scheduled interventions are: the creation of a “conservatory-patio” in the school, the introduction of a new central block to use as a Theater with about 200 seats, the construction of a new lab building, the restructuring of gym-related services, the redevelopment of the custodial quarters in order to create a small day-care center, the enhancement of the façades with the introduction of a new casing and a micro-greenhouse, and the complete reorganization of the sections, and the redevelopment of the park . The introduction of the patio is intended to make the current atrium area a pleasant place to use, to improve its bioclimatic performance and, thanks to the large glass walls, to make the spaces that overlook it more luminous and pleasant.

36 EXHIBITION IN THE FORMER COSENZ BARRACK
Gaeta, Italy
The former Cosenz Barracks is located along the road connecting the city gate to the historical centre of Gaeta, on a site formerly occupied by the Church of S. Scolastica. The reconversion project aims to create a museum that can be a reference point for the preservation of the city’s historical and cultural heritage, and acts as a fulcrum to establish synergic relations with the other museums in the Region. The four levels have many functions: the demo-anthropological museum of the sea on the ground floor, the Pinacoteca on the first floor, the municipal library on the second floor, the historical archive on the third floor and a multifunctional space with conference rooms, a refreshment area. The environments, structured around the internal connection paths and the external gallery, are differentiated with respect to materials, lighting and furnishing solutions that culminate in the museum’s set-up: here, multimedia technological systems and interactive robotics can produce waves, sea noises and marine scenery.

38 PRIVATE OFFICE
Roma, Italy
The restructuring job concerns the impressive building that hosts the Pirola Pennuto Zei law firm, located in the heart of Rome’s Nomentano District. The aim of the restructuring was to reorganize the two uppermost levels and the entrance hall, preserving and enhancing the character of the historical building. Although greatly conditioned by its rigid spatial layout, the project succeeded in exploiting these elements as a design resource. The project’s main elements consist of a careful study of the materials and of a chromatic contrast between light and dark elements to respect the peculiarity of the Palace, and a very effective organization of the functional distribution of the environments.

40 PRIVATE HOUSE
Poggio Catino (RI), Italy
The house is partly below ground level for two reasons. The first concerns with environmental issues: the house is designed according to low environmental impact principles; the second one concerns emotional issues: the house has a “core”, which is the patio, enclosed in and surrounded by the building’s volume, and wholly below ground level. Thus, it is cool in summer, because it is almost completely shaded during the day.

WATER LINES
42 PORT OF TARANTO SERVICE CENTER
Taranto, Italy
The retrieval of the Saint Cataldo Pier as waterfront has the goal of reintegrating the city of Taranto with its port. The multi-pourpose Service Center Building, in its integration with the pier structure, establishes itself as the new “city gate” onto the sea. The concept is based on the idea of an architecture that starts from the ground and takes shape as a building path that allows an articulation into two architectural bodies, designed to create a new, dynamic, transitable “landscape”; easing and developing with a sinuous, organic gait, articulated around the open, service-equipped spaces, a Mediterranean garden and a Hortus conclusus.

46 MONUMENTAL PORT OF NAPLES
Naples, Italy
The redevelopment project of the Monumental Port of Naples extends from the San Vincenzo Pier to the Immacolatella Vecchia Pier and involves the interface area between the port and the city with the development of a complex urban project capable of connecting different parts of the sea front. The linking of the port’s long perimeter to the city’s landmark Center involves the creation of a ground system called “filtering line”, which will transform the separation into an exchange and correlation system between the city’s resources and the port’s by forging a strong link between the city’s major sites and the various functional areas of the harbor.

50 DAO VIET ECO-CITY
Ha Long Bay, Vietnam
The landscape is typical of lagoons and water dominates. The city must enhance the landscape features by respecting the aqueous water element and local building traditions. The design follows two strategic approaches: Terra- forming and Typological Transformation. Terraforming is a synthesis between climate, space and imagery of the project. Byorking with landscape modelling and its characteristic elements, it combines the geometric interpretation of the local- plastic topography with its geomorphological features (karst) to it to the urban structures of Vietnamese cities. Typological Transformation concerns typical local buildings and responds to the weather patterns but also to the distributive characteristics suitable to the way of life and
social behaviour.

54 WATERFRONT MESSINA
Messina, Italy
The new waterfront project in the S. Cecilia area seeks to create a link with the historic seafront, envisaging a new urban policy able to restore its past glory. The historic seafront needs to be restored to the city as a vast public space and promenade. The new waterfront linked the historic one by a criterion of continuity between the public space and the pedestrian and bike paths. There would be two seafronts interconnected by the “Angiolo Mazzoni” port station, relieved of its function as a sea- railroad terminal, to link up the two parts of the city. The project starts from a notion of waterfront infrastructure system as a whole: a public space of pedestrian and bike routes connecting the two seafronts, and an environmental network that, starting from the new urban park in the abandoned railroad areas, crosses the city all the way to the “Falcata” area.

MACHINE FOR DWELLING
58 GREEN KILOMETER IN CORVIALE
Rome Italy
This project concerns the redevelopment and the change of use of the floor premises reserved for services of the public residential housing building commonly known as “Il Corviale” on the outskirts of Rome. Revamping the free surface of “Il Corviale” meant that we had to seek new, shared, innovative ways of dwelling. On-site surveys revealed the existence of a strong sense of community, forms of neighbourliness that are an integral part of dwelling, thanks to the presence of private spaces made public that are indubitably an important typological novelty produced through self-organization, a novelty we meant to include as a positive element in the new project The distributive improvements to the lodgings are part of an experimental program linked to shared use, environmentally and economically sustainable environments. Thus, the free floor becomes an element of “positive” interruption in the lives of residents and the building’s “green backbone”. As regards the study for the façade, the project maintains the Free Floor as an element of interruption and break in its linearity.

62 SUSTAINABLE DWELLING
Rome Italy
The new building project in Rome’s Primavalle. district is part of the Neighborhood Contracts program for redeveloping the area and in some cases restoring residential buildings that have been demolished due to instability. This intervention regards the construction of a building of 18 flats in Peter Bembo road, in Primavalle neighborhood in Rome. The old building was already demolished ten years ago. The new building, incorporating the size and massing of the existing one, wants to have a better integration in the environmental context, to be energetically sustainable. The intervention aims to interpret new strategies of living, focusing on the “mixite”, on flexibility, on the organization of common spaces, on the use of color and on the adaptability of the accommodation to different and changing needs over time.

66 SOCIAL HOUSING
Ceccano (FR), Italy
The search for typological innovation and its organizational structure have determined the choices of the project proposal aimed at a qualitative re-elaboration of the housing space. The decision to divide the complex into three blocks makes it possible to get visual glimpses of the landscape and to break up the linearity of the complex. The three blocks are connected to each other only from the first floor by a path-balcony with a green wall that separates the apartments from one another.

68 BIOSOSTENIBLE DISTRICT
Bratislava, Slovakia
The intervention at the foot of the castle becomes part of the skyline of this most iconic part of the city, depicted in paintings and photos. The project of the new eco-sustainable neighborhood, which originates from the sediment of the demolitions that took place between 1948 and 1967, takes its cue from the comparison with this image create a dialogue with its constituent elements. To achieve this, we took two natural elements that are, respectively, the background and Bratislava’s setting: the hill and the river, which today, however, are disconnected in the image of the city. We therefore decided to restore a unitary image of the city through by connecting the two elements through a distinctive choice of materials and the enhancement of certain monuments that act as a trait d’union along the new path.

URBAN GEOGRAPHIES
72 UNIVERSITY CAMPUS
Hanoi, Vietnam
The Campus is a network of interconnected systems: culture, architecture, infrastructures, landscape and environment. The design choice is based on a two-party system: on one hand a university town as an urban fabric, and on the other hand a landscape as an enveloping and intact system that enhances the value of the pre-existing environment. The park sets off and interprets the site and context, transforming a marshy area into a landscape made up of a natural forest system, equipped green areas, dew ponds for sporting activities and drainage channels. The campus has a park-like structure. Architectures, squares, paths, lines and stretches of water, green areas, everything is perfectly integrated and interconnected to create a space that can be expanded over the years, always guaranteeing high standards in terms of living and comfort, and its University campus is “pedestrian-oriented”.

76 TOURIST UNITY CENTER
Jeddah, Saudi Arabia
The uniqueness of the project area as well as the fascinating relationship between desert and sea – tightly linked to Saudi Arabia’s traditions and history – have inspired and guided the design project.
The design links, (more specifically merges) the sea with the land, the rocks and the water, in a highly representative and strongly symbolic architectural complex able to provide its guests and visitors with a unique experience and the chance for a first hand encounter with the riches of the Arabic culture and landscape.
80 FRASCATI CEMETERY
Frascati, Italy
The original location has been reinterpreted by supplementing the built environment with the natural environment, giving rise to a structure that, while viable on many levels, becomes a garden where nature and artifice mingle to the point superimposing and dissolving into each other The courts are the connecting structure between the outline of the new layout and the existing cemetery, and are morphologically different, all introverted, as a sort of filter, an area of mediation, which therefore adapts itself to the character of the place and the motivations for visiting it.

84 CHURCH OF SAINT IGNAZIO DA LACONI
Olbia, Italy
The idea behind the project is twofold: to link the complex to the landscape and its traditions, in the form of dialogue and not mimesis; to build it up over time as a new urban Center. The layout of the complex has his focus in the Church, which becomes its fulcrum, with a roof that, rising toward the sky, makes the complex easily recognizable. The parish buildings delimit the living space by creating an attractive urban space that leads to the courtyard and the sculpted façade.

INTERSECTIONS
88 “PIANURA CEMETERY EXPASION
Naples Italy
The project is organized as an ideal continuation of the existing 19th-century cemetery system, providing, in addition to the burial fields and an area for the funerary chapels, a closed court defined by the building for burials and an open one that faces the existing cemetery, looking onto two large L-shaped buildings. The layout is characterized by light, transparent fronts and exploits the two guidelines for the internal treatment of light. The façades are defined by an alternation of full and empty spaces that become actual filter elements between the inner and outer areas.

90 PUBLIC SPACES AND SERVICE CENTER
Monte San Giovanni Campano (FR), Italy
The reference image for the project of this Service Center in Monte San Giovanni Campano in the province of Frosinone is the symbolic one of a small urban organism, which from time to time has its correspondences with the planimetric design and with the “skyline” of the return to the historic center. The intervention for the Service Center has a unitary design strongly linked to the philosophy, image and materials of the redevelopment project of part of the historic center to constitute a real integrated urban system able to enhance and enrich the landscape character.

90 PUBLIC SPACES AND SERVICE CENTER
Monte San Giovanni Campano (FR), Italy
The reference image for the project of a multifunctional centre in Monte San Giovanni Campano is the symbolic one of small city which, from time to time, has its correspondences with the plans and with the “skyline” of the uphill of Valley road. The intervention for the Service Centre has a unitary design strongly linked to the philosophy, image and materials of the redevelopment project of part of the historical centre to constitute a real supplemented urban system able to appreciate and enrich the landscape character.

92 VIA SPARANO
Bari, Italy
The Via Sparano project partakes of a vision of the city as a vast space to be restored to public traversal use as a cognitive, creative experience and a chance to meet and relate. Moro to downtown along Via Sparano gives the street a rhythm, a sort of musical score made of textures, pauses, upbeats, amplifications and thematic areas. Designed as a true catalyst capable of livening the entire city with its new identity, a place at the edge between inner and outer, via Sparano combines the different souls of motion and stasis, business and art, tradition and innovation.

WORKS AND PROJECTSgianfranco